A mai bejegyzésem a fürdőszobában ihletődött meg. Mint már írtam róla, az endometriózis kiújulása elleni harcom érdekében rengeteg dolgot kellett górcső alá helyeznem az életemben. A lelki okok megfejtése mellett, figyelmet kellett szentelnem azoknak a dolgoknak is amiket megeszek, és bizony azoknak is amiket magamra kenek. Ennek folyományaként a fürdőszobai kenceficék nagy része a kukában landolt, vagy a családnál kötött ki. Így akadtam arra a kozmetikumra, ami miatt ma virtuális tollat ragadtam. Még amerikából kaptam ezt a műanyag tégelyt, ami uborka alakú, és kinézetű “pakolásokat” rejt. Szerencsére sosem használtam, így szinte érintetlenül le tudtam nektek fotózni ezt a szürreális, de egyébként vicces találmányt. Bár ekkor még nem tudtam róla, hogy micsoda egészségre ártalmas dolgokat is tartalmazhat egy egy szépségápolási cikk, de valamiért zsigerből óckodtam a használatától. Elolvasva a hátoldalán található összetevőit most már mondhatom, szerencsére.
Lehet, hogy praktikusabbnak tűnik leemelni a polcról azt a tégelyt, és magunkra helyezni azt az illatosított micsodát, de a konyhába kiszaladva ugyanolyan hatásos csodaszereket készíthetünk..sőt!


Nyáron az izzadás, a napfény és a szél mind kiszárítják a bőrt. Ilyenkor érdemes hidratáló pakolást feltenni a nap végén, de strandolás után mindenképpen ajánlott. Számtalan bolti pakolás kapható, amikben sajnos ( mint már egy bejegyzésemben foglalkoztam is a témával ) rengeteg olyan anyag is megtalalható, ami nem feltétlenül a bőrünk szépségének megőrzése érdekében került bele az összetevők közé…
Bevallom őszintén, miután a méregdrága illatszereimtől elkezdve az agyonreklámozott piacvezető termékeken át rengeteg eddig használt kozmetikumomban megtaláltam ezeket a mérgeket, már nem nagyon bízok semmiben!
Egyre inkább a saját szememnek fogok hinni, és ebben is visszatérek a gyökerekhez. Szinte szó szerint :D


Szóval. Uborkapakolás. Nagyanyáink is ezt használták, sőt én anyumat is nemegyszer röhögtük ki az öcsémmel, amikor uborka szeletekkel az arcán próbált relaxálni. Olvasataim szerint a pakolásokat érdemes este alkalmazni, hogy  bőrnek legyen ideje beszívni a vizet, és a reszelt változata intenzívebben hat mint az anyum féle karikás. No, hát az ember mindig tanul.


Reszelj le egy fél kígyóuborkát, keverd össze egy kis joghurttal vagy tejföllel - ha száraz a bőröd, akkor tejszínnel -, és vidd fel az arcra. Hagyd fent negyed órán át, majd mosd le. Frissíti az arcot, a kisebb ráncokat kisimítja. Az uborka magas víztartalma hidratálja a bőrt, a joghurt enyhe tejsavai pedig egy picit megbontják a bőr felszínét, így jobban hasznosul az előbbi kettő kedvező hatása. Ha gondolod keverhetsz hozzá tojásfehét, amiben kollagén van.


Tojásból készíthető ránctalanító tisztító szérum, mivel a benne levő lecitin mélyen fejti ki a hatásait: Keverj el egy tojássárgáját kevés citromlével és egy teáskanálnyi olívaolajjal. Ez a fáradt, petyhüdt bőrre élénkítő hatással lesz. Vidd fel a keveréket az arcra, és hagyd fent 25-30 percig. Meleg tejjel vagy vízzel mosd le.

A fáradt bőr, karikás szemek ellen kiváló az alma. Reszeljünk le egy almát héjával együtt, majd keverjünk hozzá két evőkanál mézet. Az arcunkra kenve mintegy félóráig hagyjuk hatni, ezt követően mossuk le. A pakolás sok vitamint, ásványi anyagot és bőrfeszesítő pektint tartalmaz.


Rengeteg ezekhez hasonló otthon is elkészíthető praktika van. Érdemes átböngészni a netet és az éléskamrát, mielőtt a méregdrágán megvett kozmetikumomakat magunkra kenjük! 


Bánovics Marcsi

www.banovicsmarcsi.hu