Az élelmiszeripar adalékanyagai, a különböző tartósítószerek, hormonok, a mesterséges ízfokozók, és színezők világában élünk, amiket a leggondosabb válogatás mellett is igen nehéz kiszűrni. A szennyezett levegőről, a klórozott ivóvízről, és a kozmetika ipar káros adalékanyagairól még nem is beszéltünk. Ezeknek köszönhetően, évente közel négy kiló méreganyag halmozódhat fel a testünkben, ami jelentősen megnehezíti egészséges működését, és a narancsbőr kialakulásáért is felelős.  Egy-egy alkalmanként beiktatott méregtelenítéssel azonban segíthetünk tehermentesítésében! 
Egy jó méregtelenítés után energikusabbak leszünk, hatékonyabb lesz a táplálék feldolgozás, erősebb az  immunrendszer, és felgyorsulnak szervezetünk regenerációs folyamatai is. Ezáltal felgyorsul a súlycsökkenés is, hiszen a felhalmozódott salakanyagok távozásával javulni fog az anyagcseréje is. 
Az egyszerű, de hatásos barnarizs kúrát mutatjuk be, ami a természet erejével hat, és éhezés nélkül biztosítja a salaktalanítást. Nekem egy természetgyógyász ajánlotta évekkel ez előtt. Nekem bevált, azóta évente 2x megcsinálom, sikerrel. A kúra alapja a barna rizs, amit kétféleképpen készíthetünk el, és ízlés szerint variálhatjuk. :
Első nap:
Hat-hét szem nagyobb szem almát lereszelünk, összekeverünk 12 dkg főtt barna rizzsel. (ha a főzős tasakos rizst választjuk, ebből egy tasak egy napra) Egy citrom levét ráfacsarjuk, és két teáskanál fahéjjal ízesítjük. Elkészítjük az ételt, majd öt étkezésre felosztva megesszük.   
Második nap: 
1-1,5 kg paradicsomot felkockázunk, összekeverjük a 12 dkg főtt barna rizzsel, egy szem citrom levével, és 2 csokor friss petrezselyemmel. Elkészítjük az ételt, majd öt étkezésre felosztva megesszük.  
A kúra alatt három-négy liter folyadék, ásványvíz és gyógytea fogyasztása fontos, mert a felszabadított méreganyagokat kimossa a szervezetből! 
A gyógyteából minimum egy litert fogyasszunk, édesítés nélkül. Lehetőleg szálas teákból készüljön, mert jóval hatásosabb, mint filteres társaik.  
Összetevői: csalán, friss gyömbér, zöld tea, citromfű  
Egyéb felhasználható tisztító teakeverékek: nyírfalevél, gyermekláncfű, bodzavirág, málnalevél, kutyabengekéreg, ezerjófű, cickafarkfű.
Az ásványvízbe facsarhatunk citromot, és reszelhetünk friss gyömbért, ami a zsírégető folyamatokat gyorsítja, és lúgosítja is a szervezetet!
 A rizs és az alma erőteljes salaktalanító hatással bír, így kipucolja a méreganyagokat, eltávolítja a megkötött vizet, az alacsony kalória-bevitel pedig zsírpárnáinkat is mozgósítja.  
A resztelt alma szivacsszerű anyag, ami felszívja a belekből a káros anyagcseretermékeket. A barna rizzsel együtt, szinte lepucolja a bélfalat. A barna rizs gazdag ásványi anyagokban, fehérjékben és vitaminban. Rostanyagokat, kalciumot, káliumot, fluort és B-vitamint is tartalmaz. Ezen kívül lúgosító hatású, parazitaölő, és öregedés gátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Ha főzve, vagy párolva készítjük el, előnyösen hat az emésztésre. A rostok a bélfalon keresztül extra erővel tisztítják az emésztőrendszert.  A paradicsom alacsony kalória tartalma mellett a fogyást is elősegíti, magas rost-, illetve folyadéktartalmának köszönhetően kiváló salaktalanító, méregtelenítő hatással rendelkezik.
A barnarizs-almanap vagy a paradicsomos rizsnap egy-egy naposként is beilleszthető, akár fogyókúrába is. Amennyiben méregtelenítésként alkalmazzuk, évente kétszer, alkalmanként, 4-6 napos intervallumban ajánljuk.   
A hatékonyság érdekében lehetőleg ezeken a napokon kerüljük az alkohol, a cigaretta és a koffein fogyasztását. 
Tipp: Ne ijedjünk meg, ha a méregtelenítés alatt a bőrünk elkezd pattanásosodni. Ez jó jel, azt jelenti elindult a tisztulás. A bőrünkön keresztüli méregtelenítést fel gyorsíthatjuk a kúra alatt egy-egy alkalom infra- szaunával, vagy egy lightosabb testmozgással.  

Bánovics Marcsi

NapiBio.hu