Az csak hab a tortán, hogy fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. Jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Segít a prosztatarák megelőzésében, és a máj működését is serkenti. Nekem nem kell kétszer mondani, hogy megegyem, a legnagyobb sütőtök fanok közé tartozom, de fanyalgó gyerekeknek (vagy férjeknek) ez a sütőtökös muffin recept igazán kedvcsináló.

Hozzávalók:  

Száraz hozzávalók:

·         25 dkg zabliszt

·         10 dkg barnacukor/méz/xilit (ki mit szeret)

·         10 dkg cukrozatlan kakaópor

·         1.5 teáskanál sütőpor

·         1.5 teáskanál szódabikarbóna

·         ízlés szerint fahéj, gyömbér

·         1 csipet só

 Nedves hozzávalók:

·         2 dl natúr joghurt

·         40 dkg sütőtök püré

·         1 db tojás

·         0.5 dl kókuszzsír vagy olívaolaj

·         1 dl méz

·         1 csomag vaníliás cukor 

Elkészítés:

Felszeletelünk kisebb darabokra egy sütőtököt, majd sütőben megsütjük. Ha kész, a kívánt mennyiséget villával összetörjük. A száraz, és a nedves hozzávalókat is külön-külön alaposan összekeverjük, majd a szárazhoz a nedvest adagolva, az egészet masszává dolgozzuk. Ha túl kemény a masszánk, kis plusz joghurt hozzáadásával hígíthatjuk.  

A muffin formát kibéleljük a papírokkal, ha nincs, akkor pici olajjal kikenjük a helyeit. Finoman belekanalazzuk a masszát (ne feledjük, a sütőportól picit nőni fog, de a sütőtök miatt ez kevésbé lesz látványos) majd előmelegített sütőben 180 fokon, 25-30 fokon sütjük)   

Tetejét díszíthetjük egy-egy kocka ét-csokoládéval, mandulával, meggyszemekkel, de csak pár perccel a sütés vége előtt tegyük rájuk, hogy ne égjenek meg.

Tipp: A kakaópor helyett használhatunk ugyanabban a mennyiségben darált diót, vagy mandulát is, akkor a süteményünk narancsosabb színt kap, és máris kész a kitűnő Helloween-i édességünk.

A sütőtök élettani hatásáról bővebben: http://www.sutotok.com/elettani-hatasok

Bánovics Marcsi

NapiBio.hu