Ez a recept az, amit sosem felejtek majd el. A műtétem miatt majd egy hétig csak folyadékon, azon belül is csak vízen és szűrt üdítőn élhettem, majd a következő egy hétben pépes ételek következtek. Mikor lejárt a bűvös két hét sorstársam, és három napig szobatársnőm rám is írt. “na, ugye nem felejtetted el, hogy mától ehetünk újra?”

Elfelejteni? Hát fejben már az egész heti menüt megterveztem, a római parti hekk-től elkezdve, a piaci sajtos tejfölös lángoson át, a szilvás-gombócig! (Itt még nem tudtam, hogy a gluténmentes étkezés javasolt, az endometriózisban szenvedőknek. )

Az első szilárd ételem lett ez a gyorsan összedobható, ámde annál nagyobb íz orgiát adó étel volt! Fehér borban párolt körte rokfortos tejszínes szószban, durum tésztával.  

A recept tulajdonképpen az étel nevéből ki is silabizálható, de leírom nektek, hátha valaki megpróbálná. Nálunk óriási sikert aratott, aznap elfogyott a közel fél csomag tésztából megalkotott finomság. Aki megkóstolta, minimum el akart venni ( párom) és menzára feliratkozásról is élénken érdeklődtek ( barátok).

A recept:  

A körtét felkockázod, kis olíva olajon vagy vajon párolod, míg megpuhul. (érdemes érettebb körtéket választani) Pár perc után nyakon öntöd egy deci fehér borral, és másfél deci forró vízzel, amiben egy darab erő vagy zöldségleves kockát oldottál fel. Belemorzsolod a rokfort sajtot, majd hozzáadod a tejszínt, amiben elkevertél egy kanál lisztet és pár perc alatt készre főzöd.  

A rokfort elég sós, így én nem sóztam utána, de természetesen ki, hogy szereti.  

A kifőtt tésztát belekevered a még meleg szószba, ha van otthon friss petrezselymed azzal, ha nincs a nélkül, de már tálalhatod is! A tetejére mehet egy kis parmezán vagy reszelt sajt, el nem rontja. 

Alkalmas fogás randira, már ha le szeretnéd nyűgözni a kiszemelted: 1. Egyszerű, de nagyszerű. 2. A maradék bort el is kortyolhatjátok. 3. És hagyma sincs benne. 

A hozzávalók:

4 szem körte

1 dl fehérbor

1 dl tejszín

1 evőkanál liszt vagy keményítő  

1 leveskocka

20 dkg rokfort sajt   


Bánovics Marcsi - www.banovicsmarcsi.hu

NapiBio.hu