A méhpempő fehéres színű és zselés állagú váladék, íze erősen savanyú, szúrós, enyhén cukros. A levegő érintkezésével maga az állaga sűrűbbé válhat, és színe is kicsit változhat. 

A méhpempő jótékony hatásának az alapja az, hogy több mint 150, biológiailag aktív összetevőt tartalmaz, így fehérjét, zsiradékot, cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket és még számos egyéb bioaktív anyagot.

Rendkívül jó vitaminforrás, ugyanis megtalálható benne a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, D-, E-, H-vitamin. E sok összetevőnek köszönhető a méhek által előállított csodaszer potenciális egészségügyi jótékony hatása.

A méhpempő kiváló gyulladáscsökkentő

A méhpempő kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatása rendkívül jó. Egyelőre e hatás kutatása jelenleg is zajlik, de az eddig elvégzett kísérletek alapján az mondható el, hogy a méhek által előállított anyag alkalmas arra, hogy krémek alkotóelemeként a szervezet külső gyulladásainak csökkentésére szolgáljon.

Antibakteriális hatásának köszönhetően a méhpempő és a felhasználásával készült termékek kiválóan segítik a sebgyógyulást azzal, hogy tisztán és fertőzésmentesen tudják tartani a sérült felületet. Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a méhpempővel kezelt emberi sejtekben jelentősen javult a szövetek helyreállítási képessége - ebből is látható, hogy a hámsérülések esetén is kifejti jótékony hatását.

Mire használhatjuk ezt a természet adta csodaszert?

A méhpempő belső fogyasztásra is alkalmas, a szervezet számára ezúton fejti ki leginkább jótékony hatását. A koleszterinszint csökkentésével jótékony hatással van a szívbetegségek kockázatának mérséklésében. A méhpempő a vérnyomás csökkentésével védi a szívet és a keringési rendszert. Több vizsgálat is igazolja, hogy a méhpempőben lévő specifikus fehérjék hatással vannak a vénák és artériák simaizomsejtjeire, amivel hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez.

A méhek által termelt jótékony anyag a vércukorszint csökkentéséhez is hozzájárul. Egy esetleges 1-2 hónapig tartó kúrával, mely alatt naponta 1-3 gramm méhpempőt elfogyasztunk, a vércukorszint jelentősen csökken, és ennek hatása több hétig is megmaradhat.

Agyi működésünket is jelentősen segíti a méhek által előállított szer, ezért is használják sok esetben a stressz csökkentésére, memória javítására vagy akár depresszió esetében. Sokaknak lehet, hogy meglepő, de például az öregkori elbutulás, szklerózis multiplex vagy Alzheimer-kór esetében is használható a méhpempő. A tanulmányok többsége az agyi és az idegszöveteket védő hatást a méhpempő antioxidáns képességének tulajdonítja.

A méhpempő a száraz szemekre is gyógyír lehet, ugyanis segíti a könnyelválasztás egyensúlyban tartását. Az öregedési folyamatok lassításában is szerepet játszik, mind külső, mind belső felhasználás során egyaránt.

Általánosságban a mindennapokban elfogyasztva használhatjuk immunrendszerünk védelmében a méhpempőt, de a már kialakult betegségek, így például rákos megbetegedések esetében is gyógyítja az embert.

A méhpempővel kapcsolatos kutatások - ugyan - jelenleg is zajlanak, de egy biztos, akár a webshopunkból beszerezve külsőleg és belsőleg egyaránt használjuk, hogy segítségével szervezetünk számára értékes nyomelem- és vitaminforrást biztosítsunk.