Mi is pontosan a narancsbőr?

A cellulitisz a laza kötőszövet fájdalmas gyulladása, míg a cellulit vagy ismertebb nevén narancsbőr egy esztétikai probléma. A bőr irha rétegében lerakódó salakanyagokat jelenti, amelyek a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet,  egyre nagyobb gömböcskéket kialakítva.

A narancsbőrben levő zsír nem a szokásos, ezeket a foltokat a salakanyag, a zsír, és a víz együttese alkotja. Ez a gélszerű anyag a bőr felszíne alatti kötőszövetekben reked, és látható bordázottságot, kitüremkedéseket okoz. Manapság egészen fiatal és karcsú lányokon is látható, köszönhetően a minket körülvevő méreganyagoknak. Kialakulásának okai sajnos nem csak a mozgásszegény életmódban, a helytelen táplálkozásban és a kevés folyadék fogyasztásában keresendőek.

Okai lehetnek még:   

- Hormonkészítmények, fogamzásgátlók szedése, magas ösztrogénszint

- Gyenge vérkeringés

- Csökkent nyirokkeringés

- Gyenge kötőszövet

- Székrekedés 

- Stressz

 - Örökletes hajlam

-  Az élelmiszerekben, tisztítószerekben előforduló színezékek, tartósítószerek, mesterséges ízfokozók és adalékanyagok felhalmozódása a szervezetben.

Ha felvesszük a kesztyűt a narancs bőr ellen, fontos, hogy türelmesek legyünk. Nem ripsz-ropsz alakult ki, így elmúlni sem is két nap alatt fog, de van remény. Fontos a rendszeres testmozgás, emellett pedig:  

Praktikák külsőleg

- Célszerű a bőrünket hetente egyszer leradírozni, hogy megkönnyítsük a hatóanyagok bőrbe jutását.  ( bőrradírt otthon is készíthetünk cukorból és olajból, vagy mondjuk kávézaccból és olajból)

- A zuhanyzás végét hideg meleg váltakozó fürdővel zárni, és lufa szivaccsal átdörzsölni, ez szintén fokozza a vérkeringést.

 - Naponta egyszer/kétszer a problémás területeket bemasszírozni. A masszázs segíti a vér-, és nyirokkeringést, így az érintett terület vérellátása és oxigénellátása javul. Ennek következményeként fokozódik a salaktalanítás és felgyorsul a sejtanyagcsere. A masszírozás hatására a zsírszövetek fellazulnak, így a zsírsejtek elszállítása és lebomlása is könnyebbé válik.  Ha időnk engedi a masszírozás hatékonyságát elősegíthetjük fóliázással is.

- Az infraszauna méregtelenítő hatása kiválóan kiegészíti a narancsbőr elleni harcot. Segít a méregtelenítésben, és a salakanyagok problémás területeinkről való távozását is meggyorsítja.

Masszázsolaj elkészítése:

Alapnak a patikában párszáz forint körüli összegért kapható natúr hidratáló krémet, vagy valami könnyebben beszívódó bázisolajat ajánlok, ami lehet szezámolaj, szőlő, jojoba, mandula vagy sárgabarack olaj, de a sima olivaolaj is megteszi. 2 dl olajhoz adjunk összesen 60 cseppet ezeknek a kombinációjából, kinek melyik szimpatikus.  : 

Bőrfeszesítő hatású olajak:

- Rozmaring olaj (serkenti a vérellátást, a bőranyagcserét, gyorsítja a salakanyagok eltávolítását)

- Citromolaj/grapefruit olaj (tisztító, méregtelenítő)

 - Fahéj olaj (zsírégető, fokozza  keringést és a salakanyagok eltávozását) 

- Chili olaj (zsírégető)

- Homoktövis olaj (erősíti a kötőszövetet)

- Levendula olaj  (tisztít, szabályozza a faggyútermelést)

Fontos: Terápiás célra a 200 forintért kapható illóolajak nem alkalmasak! Ezek párologtatóba, vagy illatosításra tökéletesek, de a kívánt hatást nem érik el. Száz százalékos illóolajakat vegyünk, mivel egy nagy üveg olajba pár csepp szükséges belőlük, még így is bőven megéri. A fahéj és a paprika olajjal érdemes vigyázni, a megengedett mennyiségnél ne tegyünk többet, mert erőteljes bőrpírt, bőrirritációt okozhat.  

Bánovics Marcsi