Az emberi test legnagyobb részt vízből áll. A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme, élettani szerepe rendkívül sokrétű. Biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását; befolyásolja a vér összetételét. 
Körülbelül fél liter víz elfogyasztása után mintegy harminc százalékkal felgyorsul az anyagcsere. Ráadásul a víz nemcsak a méregtelenítésben segít, de elnyomja az étvágyat is.

Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. Az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, majd az szétáramlik és a különböző szervekben és szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott anyagokat. Ez mind szép és jó, ám a vízfogyasztással sokan mégis hadilábon állunk. Rohanunk, elfelejtjük, unjuk, nem kívánjuk, és akkor kapunk észbe, amikor fáradtak leszünk, vagy a fejünk fáj. Ha bekeverünk magunknak limonádét, nem csak a változatosság hiányát iktathatjuk ki, de a magunkkal vitt nedű is az ivásra késztet majd. Vendégeket ilyesmivel fogadni, a bolti agyontartósítószerezett üdítők helyett, biztos siker!

A hagyományos citromos limonádén kívül, rengeteg extra változat létezik, amik nem csak az ízlelőbimbóinkra vannak jó hatással, de akár az anyagcserét is gyorsítják. A citromot nem csak magas C vitamin tartalma miatt szeretjük. Vértisztító hatású, lúgosít, méregtelenít, serkenti az emésztést, támogatja a szervezet zsírbontó folyamatait. A hagyományos limonádé receptekbe cukorszirup kerül, ám könnyű elszállni a plusz kalóriatartalommal, ezért mi a nyírfacukrot, vagy a xilit-et ajánljuk, bár ezek a spéci italok, hozzáadott édesítés nélkül is bátran fogyaszthatóak. A cukor helyett lehet különféle szörpök hozzáadásával is édesíteni, amitől egészen extra jelleget kap, a legegyszerűbb limonádé is. Szerencsére már szörpök is kaphatóak nem csak cukros változatban. Az én kedvencem a mézes bodza, és a csipkebogyó szörp, de a limonádé igazából olyan, mint a muffin. Változatainak csak a képzeletünk szabhat határt. Mi adunk pár ötletet, a további kombinációt önre bízzuk.

Mentás- Lime-os Citromfűvel
A citrusok (3 citrom, egy lime) levét kifacsarjuk, a kancsó aljába öntjük. Egy alaposan megmosott szem citromot felkarikázunk, és szintén beletesszük. Megmosott menta és citromfű leveket szórunk bele, ízlés szerint. Felöntjük két liter ásványvízzel.(mi szénsavas és sima víz 1-1 arányával javasoljuk) Mézes birsalma szörppel isteni.

Gyömbéres- Citromos- Citromfűvel
A gyömbér anyagcsere serkentő hatású, jó fogyasztószer. A citrusok (3 citrom, egy lime) levét kifacsarjuk, a kancsó aljába öntjük. Egy szem alaposan megmosott, felkarikázott citromot, és egy maréknyi apróra vágott friss gyömbért beledobunk. Megmosott citromfű leveket szórunk bele, ízlés szerint. Felöntjük két liter ásványvízzel. Mézes bodza-menta szörp tökéletesen illik hozzá.

Extra fogyókúrás: Uborkás- Citromos- Gyömbérrel
Az uborka csökkenti a vércukor szintet, jó hatással van a vese működésére, kitűnő emésztésjavító, és hatékonyan csökkenti a testzsírt, és segít a fogyásban Egy szem kígyóuborkát megpucolunk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Csipet sóval megszórjuk, majd levével együtt összekeverjük, fél maréknyi, friss, reszelt gyömbérrel, és két citrom levével. Pár uborka, és citrom karikával díszítjük, menta levelet is adhatunk hozzá. Két liter vízzel felöntjük. Citromfű, vagy homoktövis szörppel ajánljuk.

Bazsalikomos-Mentás 
Két szem citrom, és egy lime levét alaposan kinyomjuk. Egy csokor friss bazsalikomot apróra vágunk, összekeverjük a citrusok levével, és egy marék menta levéllel. Egy citromot felkarikázunk, hozzáadjuk a mixhez és felöntjük két liter vízzel. Ízlés szerint friss gyömbért is adhatunk hozzá. Bodza szörppel kitűnő.

Bodzás-Mentás   
Egy marék bodzavirág (lehet szárított is). Egy marék apróra vágott friss mentalevél. Három szem citrom leve, egy szem citrom felkarikázva, és két liter víz. Mehet bele egy kis reszelt gyömbér is, el nem rontja. Bodzaszörp, de akár a citromfüves málna is illik hozzá.

Alma- Körte- Citrom 
Egy almát, egy körtét, és egy citromot alaposan megmosunk, majd felkarikázunk, és a kancsó aljába tesszük. Két szem citrom kifacsart levét, a megmosott citromfű leveket hozzá adjuk. Felöntjük két liter ásványvízzel. Mézes alma vagy körte szörppel ízesíthetjük.

Narancsos: Grapefruit- Narancs- Citromfű 
Két narancs, egy citrom, és egy grapefruit levét kifacsarjuk, a kancsó aljába öntjük. Egy szem alaposan megmosott, felkarikázott citromot, és megmosott citromfű leveket szórunk bele, ízlés szerint. Felöntjük két liter ásványvízzel. Narancs, de akár bodza szörp is jól illik hozzá.

Bogyós gyümölcsös (málna, eper, szeder, ribizli stb.)- citrom 
Két nagy maroknyi piros gyümölcsöt (akár fagyasztottat is), összekeverünk két citrom levével. Ízlés szerint friss menta és citromfű is kerülhet a koktélba. Felöntjük két liter vízzel. Mézes földieper, málna, tőzegáfonya szörppel ajánljuk.

Rózsás- Citromos  
Két szem citrom levét, összekeverjük egy marok alaposan megmosott rózsaszirommal. Két másik citromot alaposan megmosunk, felkarikázunk, és szintén hozzáadjuk, majd felöntjük vízzel. Mangó szörppel kitűnő.

Tipp: A jégkockákat feldobhatjuk egy kis egyedi ízesítéssel. Fagyaszthatjuk citromos, lime-os, vagy akár apróra vágott mentával összekevert vízzel is. 

Bánovics Marcsi

NapiBio.hu