Tudatosan próbálunk táplálkozni, és főzni is. Ennek megfelelően odafigyelünk az alapanyagokra is, de tényleg mindenre? A leveskockában például összesen két százalék zöldségtartalom van, a többi pedig különböző adalékanyag, színezék, és persze a só. Egy kiló leveskocka árából körülbelül tíz kilógrammnyi ételízesítőt készíthetünk otthon, mindenféle színezék, ízfokozó, és hidrogénezett növényi zsír hozzáadása nélkül. Természetesen tartósítószer sem szükséges, mert a só, amit felhasználunk hozzá, önmagában is tartósít.
Bolti erőleves-kocka :
Összetevők: jódozott só, hidrogénezett növényi zsír (növényi olaj, stabilizátor: napraforgólecitin) ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-5-ribonukleotidok), élesztőkivonat, kukoricakeményítő, szárított zöldségek 2% , cukor, aromák (gluténtartalmú), színezék: szulfitos-ammóniás karamell, borskivonat, fűszerek (majoránna, koriander)
Bolti vegeta:
Összetevők: jódozott só (65,5%), szárított zöldségkeverék , cukor, burgonyakeményítő, ízfokozó (nátrium-glutamát), színezék (riboflavin).
Ugye, hogy sok a felesleges “sóder”? Ha egészségesre vágysz, vágj bele. Ebből az adagból kb. 3 kiló ételízesítőd lesz, azzal azért elvan az ember egy darabig. Mindenkép megéri a ráfordított időt.
Házi leveskocka hozzávalók:
1-1 kg sárga, és fehér-répa
1 karalábé
1 vöröshagyma
1 db zellergumó
1 csomag petrezselyemzöld
1 egész fokhagyma
3 szem paradicsom (héjától megfosztva-leforrázva)
2 db erős zöldpaprika
3-4 dl olíva olaj
Ízlés szerint só, bors (fehér, fekete, színes), koriander, majorána,
Házi vegeta elkészítése:
A megtisztított zöldségeket vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Aprítsuk fel vele a zöldségeket, majd minden kiló őrleményhez adjunk 20 dkg tengeri sót, és ezzel turmixoljuk össze újra. Tiszta üvegben tárolva máris egészséges házi ételízesítőt kapunk.
Amennyiben leveskockára vágyunk, lábosban kezdjük el a felaprított zöldségeket kis olíva olajjal és a fűszerekkel párolni. Pár perc alatt megfő, és nincs is vele már más dolgunk, mint, hogy jégkocka tartóba adagoljuk, majd a fagyasztóba tegyük.
Ha érdekel, hogy miket vittél az egyéb bolti ízesítőkkel eddig magadba, az alábbi bejegyzésben bővebben olvashatsz róla.
Bolti ételízesítő térkép bővebben:
http://www.moksha.hu/konyha/kell-e-cukor-riboflavin-es-natrium-glutamat-a-huslevesbe/