A cukkini fasírt tökéletes feltét bármilyen főzelék mellé, de a hagyományos krumplipürével vagy salátával is kitűnő. Megfelelően fűszerezve, még a nagy húsevők sem fognak panaszkodni rá. Finom laktató, vitamindús, ráadásul a benne levő zabpehely miatt az anyagcserét is gyorsítja.   


Hozzávalók:
1-2 darab cukkini
1 fej vöröshagyma 
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 kanál zabpehely-liszt 
2-3 kanál zabpehely
2 evőkanál szezámmag (hétszer több kalcium rejlik benne, mint a tehéntejben, a kalcium hozzájárul a vastagbélrák, a csontritkulás, a migrén, de még a menstruációkor jelentkező fájdalmak megelőzéséhez is. Emellett bővelkedik E-, B1-, B2-, D-vitaminban, foszforsavban, és telítetlen zsírsavakban)
2 evőkanál lenmag (A lenmag a legjobb növényi forrása az Omega 3 és Omega 6 zsírsavaknak)
bors, só, és ízlés szerint fűszerek
kókuszzsír vagy olívaolaj 


Elkészítés:
A cukkinit és hagymát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a szezámmagot/lenmagot és a zabpelyhet. A zabpehely kellően összeragasztja a masszát, így nem szükséges a tojás. Befűszerezzük, pár percig pihentetjük, hogy duzzadjon a massza.  Kis gombócokat formázunk belőle, melyet a forró zsiradékban laposra nyomkodunk. Ne legyen túl nagy a láng, hadd tudjon átsülni. Mikor már szép barnás, készen is van.

Bánovics Marcsi

www.napibio.hu