Olyan süteményt szerettem volna készíteni, ami glutén mentes, minimális bűnözést jelent, hamar elkészül és melyben a gyümölcs dominál. Így akadtam a cobbler (ejtsd: kobler) receptjére, aminek azért is örültem, mert felavathattam a vadonatúj szuflé formáimat.  

Almás fahéjasat készítettem, elsőre, de akkora sikere volt, hogy nem fogok itt megállni. Bármilyen idény gyümölccsel elkészíthető, a szilva, körte, őszibarack, sárgabarack, vagy bármely bogyós gyümölcs, akár mixelve is tökéletes választás hozzá. Ha befőttel vagy konzerv gyümölccsel dolgozunk, akkor érdemes egy kis kukoricakeményítőt adnunk gyümölcshöz, amitől kocsonyásabb állaga lesz, és nem folyik szét a kész sütemény. Ilyenkor a tölteléknek szánt gyümölcsöt a levével együtt feltesszük főni, és ebbe a szirupba tesszük a keményítőt, egy-két percet hagyjuk rotyogni.

Hozzávalók:

A töltelékhez

·         Négy szem méretesebb alma 

·         Fél szem narancs

·         Egy teáskanál fahéj

·         Egy evőkanál méz (opcionális)

A tésztához:

·         5 deka liszt (én zabpehelylisztet használtam)

·         15 deka apró zabpehely

·         1 teáskanál sütőpor 

·         4 deka kókusz-zsír

·         3 evőkanál méz

·         1,5 dl tej

·         pici só

Elkészítés:

Az almákat megpucolom, apró kockákra vágom. Rácsurgatom a narancs levét, és az egészet a fahéjjal (és a mézzel) jól átforgatom. 

A lisztet és a zabpelyhet összekeverem a sütőporral, a csipet sóval, majd hozzákeverem a kókuszzsírt, a tejet és a mézet.  

Jénaiban, pite formában, vagy szuflé formában is tökéletes. Az almával bőven megpakolom a forma alsó részét, majd a tésztát óvatosan rákanalazom, nem túl vastag rétegben.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30 perc alatt készre sül. A végén megszórtam darált mandulával, amivel még 5 percig sütöttem. 

Melegen, fagylalttal tálalva kitűnő nyári desszert.

Tipp: A tésztájához adhatunk darált diót, mogyorót, vagy mandulát is. Ebben az esetben a liszt vagy a zabpehely mennyiségét annyival csökkentsük, amennyi darált csonthéjas került a tésztába.

Bánovics Marcsi >>> Facebook

Napibio.hu