A bodzavirág szezon május közepén kezdődik és egész júniusban folyamatosan tart.

Kertben, az erdő peremén rengeteg virágzó bodzabokor található. Vigyázz, hogy egy bokorról ne szedd le az összes virágot, szüksége van a bodzabokornak rá! Készülj fel a szedésre, vigyél magaddal megfelelő vágó szerszámot, ne tépd, rángasd, szaggasd, jövőre is szeretnél szedni, ugye? :)
Kosárba vagy szellőző zsákba szedd, vödörben, zacskóban tönkremegy. Válassz olyan virágokat, melyek már teljesen kinyíltak, ha még nem érett meg a szedésre, hagyd meg az utánad jövőnek, találsz másikat.

A bodza virágából leggyakrabban bodzaszörpöt készítünk, de egy kis fermentációval máris kész a bodzapezsgő. Sűrítve bodzalekvár készíthető belőle, süss hozzá fánkot, úgy az igazi!

Bárhogy is döntesz, a virágokat össze kell gyűjteni. Válassz száraz, napos időt a begyűjtésre. A leszedett virágokról a szárakat óvatosan vágd le ollóval, közben tartsd a virágokat felfelé úgy, hogy a pollen, a  különleges íz és illat forrása a virágokban maradjon.

Következzen a bodzaszörp receptje:

1 liter víz
15 bodzavirág feje 
500g porcukor 
4 evőkanál minőségi méz
2 citrom (bio, kezeletlen héjú)

1. Mosd meg a bodzavirágot és távolítsd el a hibás virágokat.
2. A cukrot és a mézet egy nagy fazékban 1 liter vízben óvatosan forrald fel, amíg az összes cukor feloldódik, majd vedd le a tűzről.
3. Reszeld bele az egyik citrom héját és add hozzá a bodzavirágokat fejjel lefelé úgy, hogy a virágok teljesen elmerüljenek.
4. Nyomd bele az egyik citrom levét, majd a másik citromot szeletelve tedd a fazékba. Tedd rá a fedőt és hagyd 2-3 napig állni, de naponta keverd át!
5. Ha elkészült, finom szitán vagy muszlin anyagon szűrd át egy nagy tálba.
6. Forrald újra fel és tárold sterilizált üvegekben

  

Felhasználhatod bodzaszörp készítésén túl, limonádé, pezsgő megbolondítására is. Fagyaszd le formákban és kész a finom bodzafagyi. Ha néhány virágot beledobsz, nagyon szép végeredményt kapsz!

Egészségedre!

Ha úgy érzed nem menne vagy profi vagy, de elfogyott a bodzaszörpöd és a szezonnak is vége? Sebaj, válassz már kész bodzaszörpjeink közül:
https://www.napibio.hu/bodzaszorp