Az emberek többségének még nem ismert az a dél-amerikai és dél-afrikai tavakban felfedezett algafaj, amelyet manapság már több helyen termesztenek jótékony hatása miatt. Érdekesség a jótékony hatású anyagról, hogy a tápanyagokban rendkívül gazdag spirulina algát a NASA is feltette azon ételek listájára, melyet az űrhajósok fogyasztanak. A száz százalékban természetes étrend-kiegészítő 60-65%-ban tartalmaz fehérjét, de érdemes megvizsgálni teljes vitamin- és tápanyagtartalmát is.

A kérdésre, hogy milyen alkotóelemeket tud biztosítani a spirulina alga az egészséges élethez, könnyen megadható a válasz: a nagy arányú fehérjetartalma mellett gazdag B-vitamin forrás, illetve vas- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Összességében pedig az mondható el, hogy szinte minden olyan vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége lehet.

Milyen jótékony hatással rendelkezik a spirulina alga?

A sós vízben kifejlődő alga antioxidánsokban gazdag. Erőteljes gyulladáscsökkentő hatásával egyaránt hozzájárul a testi egészség megtartásához.

A koleszterin tekintetében is segíti az emberi szervezetet az egészséges működésben, hiszen a “rossz” LDL-koleszterint és a triglicerideket csökkenti, míg a “jó” HDL koleszterint szintjét növeli. 

Szintén jótékony hatással van az aztékok által is már ismert csodaszer a vérnyomásra, ugyanis magas vérnyomás esetén képes azt csökkenteni. 

Az állatokon végzett kutatások bebizonyították, hogy a spirulina alga termékek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a rákos megbetegedések csökkentéséhez, illetve a már kialakult daganat esetében képes a tumor méretét csökkenteni. 

A légúti - így pollen- vagy állatszőr- - allergiában szenvedők számára is ajánlott a spirulina alga használata, ugyanis az abból készült termékek hozzájárulnak az allergiás reakció csökkentéséhez.

Vérszegénység esetén - orvosi konzultáció szerint - szintén képes az alga kifejteni jótékony hatását azzal, hogy megnöveli az anyag a vörösvértestek hemoglobin-tartalmát.

Általánosságban elmondható, hogy a sós algát étrend-kiegészítőként használók állóképessége javul, ezért aki érdeklődik a termék iránt, annak érdemes áttekinteni a terméket forgalmazó boltok polcait, így például érdemes webáruházunk oldalát is átböngészni.

A számos pozitív hatás figyelembevételével összességében azt mondhatjuk, hogy a zöld alga jótékonyan hat az emberi szervezetre, azonban mint minden táplálékkiegészítő esetében, itt is elmondható, hogy ajánlott azt körültekintően fogyasztani.

A spirulina fogyasztása esetén figyeljünk a lehetséges mellékhatásokra

A por, tabletta és kapszula formájában kapható spirulina fogyasztását körültekintően végezzük, amennyiben az lehetséges, konzultáljunk a fogyasztás mértékéről és természetéről orvosunkkal. Ugyan - az előírt adagolást szem előtt tartva - a kutatások szerint biztonságos a táplálékkiegészítő fogyasztása, azonban előfordulhat, hogy mellékhatások jelentkeznek akár már a normál adag felhasználása esetén is. Erre mutathat például a fogyasztása mellett jelentkező hányinger. Minden szokatlan vagy rendellenes panasz esetében javasolt, hogy kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.