Ha nem szeretnél tablettákat lenyomni minden nap a reggeli kávéd mellé, tökéletes megoldás lehet tavasszal és nyáron a sok gyümölcs, salátaként vagy akár levesben lehűtve. Mikor pedig az idő hűvösebbre fordul, nincs is jobb, mint egy nagy bögre teával a kezünkben elolvasni egy tartalmas, jó könyvet. Erre az időszakra mi a homoktövisből készült teát ajánljuk, ha már meguntad az egyszerű citromos teát.

A homoktövis c vitamin tartalma

Ez a gyümölcs gazdag aminosavakban, fehérjében, szénhidrátokban és vitaminokban. A homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint a nálunk megtalálható növények közül, 100-350 mg/100 g-ot tartalmaz csupán a gyümölcse. Ha hasonlítani szeretnénk egy másik C-vitaminban gazdag társához, ez a mennyiség hétszerese is lehet annak a mennységnek, amit egyetlen átlagos narancsból vagy citromból kifejthetünk.

A sárgarépa, a kivi, az eper, a paradicsom és a galagonya ugyan mind sok hasznos vitamint tartalmaznak, azonban ez aligha ér a homoktövis C, A, B, E, F, K vitaminjainak mennyiségének nyomába. Ennek a szinte varázslatos növénynek az ásványi tartalma is hihetetlenül fontos és hasznos szervezetünknek, ráadásul ha azt hinnénk, jótékony hatásait nem lehet fokozni, akkor eláruljuk még azt is, hogy eme bogyó E-vitamin tartalma bizony jóval magasabb, mint a kukoricáé, a búzáé vagy a szójababé.

Nem csak fogyasztásra alkalmas

A homotövis magjából telítetlen zsírsavakban gazdag linol- és linolénsav, illetve egyéb zsíros olajok nyerhetők, amelyeket kozmetikai készítményekben alkalmaznak. A bogyóból készült vitamin koncentrátum sejtvédő és antioxidáns hatású. A hideg sajtolással nyert olajat gyógyászati célra használják, elsősorban immunerősítő, valamint kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. 

Homoktövis olaj

A homoktövis hatóanyagai védik a májat és fokozzák az anyagcserét. Zsíroldó hatásuk van, így segítenek az optimális testsúly megtartásában. Javítják a szervezet védekezőképességét, gyógyítják az égési és fagyási sebeket, a bőrfertőzéseket, gyomor- és nyombélfekélyt, a fogínygyulladást. Segítenek a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában. Egyes rákos daganatok növekedését gátolják. Enyhítik a sugárterápia okozta károsodásokat. Csökkentik a röntgen- és radioaktív sugárzás okozta károsodásokat. Egyszerűen összefoglalva, a homoktövisnek rengeteg jótékony hatása van és számtalan homoktövis készítmény beszerezhető nálunk, így minden formában alkalmazhatjuk.

Jóból is megárt a sok!

Igen, még a vitaminokat és a homoktövis alkalmazását is túlzásba lehet vinni. Áldott állapotban lévő nőknek és még szoptató kismamáknak nem ajánlott nagy mennyiségű fogyasztása azon aktív hatóanyagok miatt, amelyek megtalálhatóak benne.

Érdemesebb nem nagy, hanem inkább kisebb adagokban fogyasztani, ugyanis ha túlzásba visszük, kellemetlen órákat tölthetünk a fürdőszobába rejtőzve gyötrő hasi fájdalmaktól és hasmenéstől szenvedve. Azoknak sem igazán ajánljuk, akik hasnyálmirigyükkel betegek vagy akik akut epehólyag- vagy bélgyulladásban szenvednek.