Mostanában egyre több a vita a felnőttkori tejfogyasztás kapcsán. A mellette kampányolók szerint fontos fehérje és kálcium forrás. Az ellenzők szerint a tej szerkezete kimondottan a gyerekek számára alakult ki, mindennemű tej az újszülöttek, illetve az állatkölykök eledele. Telített zsírsavakat és koleszterint tartalmaz, amelyek javasoltak egy újszülöttek számára, viszont a felnőttek esetében már pont nem. A legtöbben, mire felnőnek, elveszítik tejcukorbontó képességüket. A laktózt a laktáz nevű enzim bontja le, melynek génje a kor előrehaladtával lecsendesül. Lebontás hiányában, a laktóz nem különösebben hasznos a felnőtt szervezet számára, egyes bélbaktériumok viszont annál inkább szeretik. 

A kellemetlen tünetek (hasmenés, puffadás, nehéz emésztés, teltségérzet) sokszor a tehéntej fogyasztásának tudható be, így igyekszem a főzésben kikerülni, illetve alapjában is megkurtítani a tejfogyasztásomat. Lemondani viszont nem fogok róla, már csak a reggeli koffeinadagom miatt sem, de a tehéntej helyett a rizstejet, kókusztejet, vagy a mandulatejet használom. A növényi tej számtalan előnye közé sorolható, hogy vegetáriánusok, tejfehérje-allergiások, laktóz érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják Ezek nem olcsó mulatságok, így kipróbáltam a házi készítésű változatokat. Picit macerásabb, mint a polcról levenni, de megéri kipróbálni. Szuperek, és hűtőben 3-4 napig elállnak.

Kókusztej:

Egy bögre kókuszreszeléket önts nyakon, három-négy bögre forró vízzel( kevesebb vízzel sűrűbb állagú lesz) és keverj egy kanál mézet  hozzá. Minimum húsz perc állás után turmixold nyolc-tíz percet, majd szűrőn leszűrve máris kész a finomság!

Tipp: Hogy a leszűrt kókuszreszelék se menjen veszendőbe, én azonnal nekiálltam kókuszgolyót gyártani. 

Mandulatej:

3 púpos evőkanál darált mandulát leforrázol 4-5 dl forró vízzel, és egy kanál mézet hozzá keversz. Egy óra állás után turmixolod nyolc-tíz percet, majd szűrőn leszűröd és máris kész a finomság!

Mandulás kókusztej:

Hozzávalók: 3 púpos evőkanál kókuszreszelék, 3 púpos evőkanál darált mandula, 8 dl víz, kis méz
Elkészítés: Ugyanúgy, mint az előzőeket!

Zabtej:   

3 púpos evőkanál natúr zabpelyhet 4-5 dl liter forralt vízzel felöntöd. Egy kanál mézet hozzá keversz, majd 1 órát állni hagyod. Turmixold nyolc-tíz percet, szűrőn leszűröd és máris kész a finomság!

Tipp: a zab pürés maradékát sem kell kidobni. Kitűnő zabkása főzhető belőle, egy kis fahéjjal esetleg gyümölcsökkel, mézzel, és máris kész a másnapi reggeli. 

Bánovics Marcsi

NapiBio.hu