Bodzapezsgő készítése egyszerűen

A bodza szezon végét járjuk. Idén már május elején találtam kinyílt virágzatot, amiből kezdetnek limonádét készítettem, majd gondoltam egy merészet, és kipróbáltam a palacsinta tésztába mártott bodzavirágzatot is. (http://www.napibio.hu/bundas-bodza-recept ) Pár napja futásom során szomorúak konstatáltam, hogy az idei bodzaszezonból már csak nagyon kevés van hátra, így a következő erdei futásomra már egy üres zacskóval érkeztem.

 Igazából akácbort szerettem volna idén készíteni, de az akácról lecsúsztam, és a bodza muskotályos ízével azt hiszem sokkal nyerőbb is lesz. Újításként tehát a bodza-pezsgő készítését szemeltem ki magamnak.

A bodzaszedéskor kicsit megrészegültem, jócskán megszedtem a kis zacskómat. Sebaj, a maradékból levezetésképpen egy adag bodzaszörpöt képzeltem. 

Bodzapezsgő- Hozzávalók:  

-          Húsz darab nagyobb bodza virágzat

-          4 db citrom

-          2 evőkanál fehérborecet

-          700 g kristálycukor, vagy méz (én fele-fele arányban használtam)

-          6 liter víz

Elkészítése:  

Négy liter vizet felforralunk, majd egy nagy edénybe öntjük. A meleg vízhez adunk két liter hideg tisztított vizet, így összesen hat liter víz lesz az edényben.   

Tegyük bele a cukrot és keverjük amíg feloldódik a vízben.

Adjuk hozzá a négy szem citrom megmosott lereszelt héját, és 2 citrom levét. Tegyük hozzá a két evőkanál borecetet, és keverjük bele a bodzavirágzatot. Lehetőleg minél kevesebb szárrész kerüljön a lábosba. Alaposan keverjük össze, és fedjük le fedővel.

Másfél- két nap elteltével az edény tartalma erjedni kezd. Ha mégsem egy csipet szárított élesztővel a folyamat segíthető. A cukor erjedéséről, fermentációjáról van szó, és attól lesz majd pezsgő állagú, hogy a szén-dioxid erős palackba zárva várja, hogy buborékok formájában felpezseg. A folyadékot további négy-öt napig erjesszük, ez idő alatt kétszer keverjük fel, majd alaposan szűrjük le, előtte keverjük fel.

Erősebb falú ásványvizes flakonban jól lezárva, hideg hűtőben tárolva a legjobb. Bár nem annyira esztétikus, mint az üveg társa, de kevésbé rizikós. Ha jól választunk üveget, valóban vastag-falút, nem lesz baj, de vékony falú üvegeknél előfordulhat, hogy szétrobban az üveg.  Tölthetjük tehát, jól záródó csatos üvegekbe is (Ikeában 600 ft- ért kapható).  Állítólag hónapokig eláll, de mi nem várunk addig, jövő héten megnyitjuk.  

Topp: Frissítő nyári ital, lehűtve, esetleg jégkockákkal, citromkarikákkal, mentalevelekkel szolgáljuk fel.