A kullancsok elleni védekezésről, terjesztett betegségekről


A kullancsok olyan rovarok, amelyek vérszívók és különösen fontosak a védekezésük, mivel hordozhatnak számos betegséget, mint például a Lyme-kór, a kullancsencephalitis vagy a babéziózis. Ezek a betegségek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak az emberek számára, ezért fontos, hogy megfelelő védelmi intézkedéseket tegyünk kullancsok ellen.

Az első és legfontosabb intézkedés az, hogy elkerüljük a kullancsok területére való belépést. A kullancsok leggyakrabban erdős, magas fűvel borított területeken találhatók, ezért ha ilyen területen tartózkodunk, viseljünk hosszú ruhát és használjunk kullancsriasztót. Az időjárásnak megfelelően viseljünk sapkát, hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt, hogy minimalizáljuk a kullancsok által elkapott területet.

Ha kutyánk van, akkor különösen fontos, hogy kullancs elleni védelmet alkalmazzunk rajta. Kérjük állatorvosunk tanácsát, hogy milyen kullancs elleni terméket alkalmazzunk kedvencünkön. Ez segíthet megakadályozni, hogy a kullancsok átadják a kórokozókat a kutyánknak, és ezzel megelőzhetjük a betegségek kialakulását.

Ha már kullancsot találtunk magunkon vagy kutyánkon, fontos, hogy azt azonnal eltávolítsuk. Ehhez használjunk kullancseltávolító eszközt, melyet nálunk is megvásárolhat. Az eltávolítás során azonban ügyeljünk arra, hogy ne szorítsuk össze a kullancsot, mivel ez fokozza a kórokozók átvitelének kockázatát.

Honnan tudom hogy kullancs van bennem?

A kullancs csípése körül vörös lesz bőrünk, ez általában 7-10 napon belül elmúlik. Viszont, ha a kullancs csípése körül kör alakú halvány bőrpír keletkezik fertőzésre is gyanakodhatunk. Ez a piros folt gyakran nem is viszket, nem is fáj. Sajnos sok esetben a fertőzésnek nincs tünete, csak később jelennek meg rá utaló jelek, mint az izületi, idegi vagy szívrendszeri tünetek. Ebben az esetben minél előbb forduljon orvoshoz, hogy kiderítsék, hogy valóban fertőzést okozott-e a kullancs csípése. Korai felismerésnél gyógyszeres kezeléssel jól gyógyíthatóak a kullancsok által terjesztett betegségek.

Minden kirándulás, túrázás után vizsgáljuk át magunkat, gyermekeinket, kutyánkat tetőtől talpig, a hajas fejbőrtől a lábujj közéig, mert minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot, annál kisebb az esély az általuk terjesztett agyvelőgyulladás, Lyme-kór szempontjából!

A Lyme-kórról

A Lyme-kórt kiváltó baktériumot szinte kizárólagosan az Ixodes ricinus kullancsfaj hordozza. A kórokozó a kullancs vérszívása során jut be a kullancs által megtámadott szervezetbe.

A kullancsok elsősorban füves, gazos területen, árnyas erdőkben, vízparton a leggyakoribbak. A bokrok leveleinek a fonákján, vagy a fűszálakon várakoznak, onnan tapadnak bőrünkhöz vagy ruházatunkhoz, állataink szőrzetére. Heverészés esetén értelemszerűen nagyobb az esély kullancs beszerzésére, mint erdei séta, gyors haladás esetén. Ezután megfelelő helyet keresnek sokszor a fejen, fül mögött, a testhajlatokban, egyfajta ragasztószerrel rögzítik magukat, majd pár napos vérszívásba kezdenek, ez alatt sokszorosára duzzadnak, majd eleresztik áldozatukat és elrejtőznek. Mivel a kullancs csípése alatt egyfajta érzéstelenítő szerrel fájdalommentessé teszi a csípést, sokan észre sem veszik, mire a betegség kialakul már a seb is begyógyult.

A Lyme-kóros betegek mintegy 30%-a nem vette észre a korábbi csípést. A kullancs csípése és megkapaszkodása után azonnal még nem történhet fertőzés, erre minimum egy nap után kerülhet sor. 3 nap vérszívás után viszont már szinte bizonyos a kórokozó átadása.

Tünetek: Láz szinte sohasem jelentkezik. Jellemző, de nem minden esetben tapasztalható tünet, viszont a bőrön a csípés helyén megjelenő kokárdaszerű, ún. Lyme-folt, a széli részén lassan terjed, és átmérője idővel akár az 5–10 cm-t is elérheti, valamint az erős, égető érzés az ízületeknél. 

Kullancs csípése lyme-folt

Jellemző tünetei még a feltűnő fáradékonyság, étvágycsökkenés, görcsök. A hosszabb ideig fennálló betegség krónikussá válhat, szövődményként szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi (többnyire térdízületi) gyulladás lehet a következménye. A Lyme-kór és a többi kullancs által okozott betegség megelőzésének legfőbb módja a kullancsok elleni védekezés az ENVIRA UNIVERZÁL Kullancs irtó használatával. Míg régebben a kullancsok viszonylag ritkábbak voltak, a klímaváltozás óta egyre nagyobb a számuk. Legfőbb szezonjuk a tavasz és az ősz, de hűvös nyarakon, enyhe teleken is gyakoriak. Kemény hidegben, kánikulai melegben inkább a föld alá húzódnak. Ilyenkor kisebb az esély a csípésre, de nem teljesen kizárható, akár egy, a lakásban elrejtőzött kullancs is csíphet. 

Kullancs elleni védekezés:

Érdemes a nadrágszárat betűrni a zokni alá, az inget vagy trikót pedig a nadrágba. A ruházatot kb. 30 cm távolságról permetezzük be az ENVIRA UNIVERZÁL Kullancs irtóval. 

Hogy néz ki a kullancs csípés?

A bőrbe fúródott, főleg az éretlen (nimfa-állapotban lévő) kullancs apró mérete és fájdalommentes csípése miatt nehezen észrevehető, ezért a kirándulás után minden testrészre kiterjedően vizsgálatot kell tartani. Sok esetben a betegséget okozó kullancsot nem lehet megtalálni, mert már elhagyta a bőrt. Csípés esetén figyelni kell az esetleg kialakuló tüneteket. Hirtelen belázasodás, tarkómerevség esetén azonnal, a Lyme-kórra jellemző kiütés jelentkezése esetén mielőbb forduljunk orvoshoz akkor is, ha kullancsot nem találtunk. Egy napon belüli eltávolítása esetén a fertőződés esélye még minimális, 72 óra elteltével szinte bizonyos.

Hogyan távolíthatom el a kullancsot?

A kullancs eltávolítása: A megtalált és befúródott kullancsot a lehető leggyorsabban el kell távolítani. A művelet egyszerűsége miatt ehhez nincs szükség orvosi segítségre. Az eltávolításhoz speciális csipesz és kanál is beszerezhető, de szemöldökcsipesz is megfelelő. A kullancs eltávolításakor a régebben szokásos módszerek, úgymint bekrémezés, benzinnel, olajjal leöntés nem javasoltak, ezek csak késleltetik az eltávolítást és arra késztetik a kullancsot, hogy visszaöklendezze az esetleg fertőzött gyomortartalmát a testbe.

A kullancsot a bőrhöz minél közelebb, határozott, de óvatos, folyamatos húzással lehet eltávolítani. Ha enyhén csavarjuk az óramutató járásával ellentétes irányban, könnyebben kijön, de a potrohát nem szabad összenyomni közben, mivel ezzel az esetleg fertőzött gyomorváladékot a bőrbe öklendezi. Ha a kullancs feje beszakad, nem okoz problémát, mivel a gyomor tartalmazza a kórokozókat. A sebet jóddal, vagy Betadine oldattal le kell fertőtleníteni, majd alaposan kezet kell mosni. Amíg a kullancs a bőrbe van kapaszkodva, teljesen fájdalmatlan, de eltávolítása után napokig tartó fájdalom, nedvedzés, a seb begyulladása léphet fel. Az eltávolított kullancsot érdemes alaposan megvizsgálni. Lyme-kórt kiváltó Ixodes ricinus faj a fej mögötti apró rész fekete és vörös színéről viszonylag könnyen beazonosítható, ehhez egy erős nagyító szükséges. Amennyiben más minta látható a fej mögött, pl. szürkés márványmintázat, akkor más faj okozta a csípést, a Lyme-kór esélye szinte bizonyosan kizárható.

A kullancsok által terjesztett gyakori betegségek

A Lyme-kór ellen megelőző oltás nincs. A későbbi krónikus szövődmények kialakulását a kullancs elleni védekezéssel kerülhetjük el. A már kialakult betegséget antibiotikummal, vagy több antibiotikum kombinációjával kezelik, több héten, hónapon keresztül. A kezelésre biztos protokoll nincs, azt a betegség súlyosságához és a kezelés eredményességéhez igazítják. A kialakult szövődményeket (szívproblémák, ízületi gyulladás, arcbénulás stb.) szükség esetén kezelni kell. Régóta fennálló, szövődményeket okozott krónikus betegségnél a teljes gyógyulás esélye már alacsony.

A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás kórokozója a Kullancsencephalitis vírus. Az Ixodes ricinus (közönséges kullancs) vesz részt terjesztésében és a Lyme-kór mellett Magyarországon a legfontosabb ízeltlábú hordozó által terjesztett betegség. Az esetek harmadánál okozhat bénulásos tüneteket, az esetek tíz százalékánál maradandó bénulás lép fel. Az első tünetek influenzaszerűek, azaz láz, végtagfájdalom, majd 1-3 nap tünetmentesség után láz, szédülés, hányás lép fel. A második fázisban a vírus bejut a központi idegrendszerbe és ott okoz gyulladást, ezért járhat későbbi bénulással a betegség. A védőoltás 1991 óta bárki számára térítés ellenében hozzáférhető, a veszélyeztetett dolgozók pedig ingyen megkapják a védőoltást. Ennek köszönhetően a fertőzések száma csökken.

A babeziózissal fertőzött személynél a kullancs harapás után 1-4 héttel jelentkezik fokozatosan a fáradtság, majd láz lép fel. A tünetek több naptól több hónapig is eltarthatnak. Súlyosabb esetekben a maláriához hasonló tünetek jelentkeznek, akár 40,5 °C-os lázzal, remegő hidegrázással és súlyos vérszegénységgel. 

A boutonneuse-láz más néven mediterrán foltos láz, körülbelül hét napos lappangási idő után a betegség hirtelen hidegrázással, magas lázzal, izom- és ízületi fájdalmakkal, erős fejfájással jelentkezik . A kullancs harapás helyén fekete, fekélyes kéreg képződik. 

Az egészségünk védelme érdekében fontos, hogy tartsuk szem előtt a kullancsok okozta betegségek jeleit és tüneteit. Ha valamilyen tünetet észlelünk, például kiütést vagy lázat, azonnal forduljunk orvoshoz. Az időben történő diagnózis és kezelés nagyban hozzájárulhat a betegség súlyosságának csökkentéséhez és az egészségünk megőrzéséhez.

Mitől pusztul el a kullancs? Kullancsirtó permet!

Az ENVIRA UNIVERZÁL Kullancs irtó, pumpás 100ml-es kiszerelésű termékünkkel védekezhet a kullancsok ellen.

Envira kullancsirtó pertmet

Kullancsok elleni védekezéskor kirándulásokon, szabadban végzett tevékenység esetén a ruházat (pl. ing, nadrág, zokni szára) kezelésével védekezhetünk a kullancsok ellen. A levetett ruházatot kb. 30 cm távolságról permetezzük be a készítménnyel. Száradásuk után a ruházat ismét viselhető. A kezelt ruhaneműt csak a kullancsveszélynek kitett helyen viseljük, a szabadból bejőve vegyünk fel tiszta ruhát, ha hazaértünk mossuk ki a kezelt ruházatot. Az irtószer hatása a mosással megszűnik, ezért a ruházatot szükség szerint újra kezelni kell. 

A védekezést kiegészíthetjük kullancsriasztó kartötővel is:

Bugs lock kullancs- és szúnyogriasztó karkötő