Harmóniában a természettel, interjú a Phi kozmetikum alkotójával

Kategória: Bemutatjuk Létrehozva: 2016-03-08

Jó bornak nem kell cégér. És a jó krémeknek? Ha kellene, a Phi kozmetikumok megálmodója és megalkotója a gyönyörű mosolyú Rácz Mariannának keresnie sem kellene önmagánál jobbat.

Tökéletes megtestesítője annak a filozófiának, amit kézzel készített kozmetikumai is sugallnak. "Természetesen szép vagy. " 

Három gyermek mellett vágtál bele. Hogy képzeljük el, hogy indult az egész?   

Krémek készítésével akkor kezdtem foglalkozni, amikor a legkisebb fiam makacs ekcémájával szembesültem. Mindenképp szelíd gyógymódokhoz akartam nyúlni és mivel húszas éveim elején természetgyógyásznak tanultam, tudásom megvolt hozzá. Gyógynövényekből, gyógyító olajokból megálmodtam neki egy krémet. Ott volt a fejemben az összes összetevő, melyek nem hagytak nyugodni. Biztosan tudtam és éreztem, gyönyörű szinergiában lennének képesek gyógyítani az én pici fiam bőrét, de nem tudtam, hogyan fog mindez összeállni finom állagú krémmé. Itt jött képbe az én drága nagypapám, akinek ezt a csodás hivatást köszönhetem. Nagypapi egy életet dolgozott elhivatottan vegyészként. Elmondtam neki, mit szeretnék, s bár voltak fenntartásaim, hiszen míg én teljes mellbedobással a természetes oldalt képviselem, ő pedig a vegyi anyagok világában mozog otthonosan, mégis sikerült megtalálnunk azokat a természetes módszereket, természetes eredetű anyagokat, melyekkel később csodás dolgokat tudtunk közösen alkotni. Így született meg a legelső, A KRÉM. Az első közös saját alkotásunk, ami szépen lehúzta a gyulladást a kisfiam bőréről. Elkapott a gépszíj, egyre több és több krémet kevertünk, először még Nagypapival, később már csak a támogatásával. Ide egy regényt tudnék írni, mert minden egyes krémnek saját története van. Imádom az egész folyamatot, ahogyan egy krém születik.   Határtalan boldogsággal töltött el, amikor sorra kaptuk a pozitív visszajelzéseket. Legjobb barátnőm, ma már kolléganőm, (nem mellesleg ő a Phi kozmetikum menedzsere, dizájnere, mindenese, Ő öltözteti gyönyörű „ruhába” a krémeket) unszolására megtettük a hivatalos lépéseket a nagyobb közönség felé és kiléptünk a piacra. Kicsik vagyunk, manufaktúra vagyunk. Ez azt jelenti, hogy nagy odafigyeléssel, kézzel alkotunk minden egyes krémet. Az összes termékben egytől egyig benne van minden tudásunk, határtalan szeretetünk és tiszteletünk a szakma iránt, a természet iránt és leginkább az emberek iránt, akik használják a kencéinket.

Mi volt a legnehezebb a kezdetekben? 

 A bőség zavara. Komolyan. Rengeteg recept ötlet keringett a fejemben. A variációs lehetőségek tárháza óriási. Megszámlálhatatlan gyógynövény, magolaj, különböző kivonatok sokasága, illóolajok, porok, vitaminok, hatóanyagok, segédanyagok állnak rendelkezésre….. Mint Aliz Csodaországban, úgy éreztem magam kezdetekben. Rengeteg energiára, időre és lelkesedésre volt szükség, mire kikísérleteztük, mely anyagok, összetevők harmonizálnak egymással. (Hozzáteszem, a családom és ismerőseim ezeknek a kísérleteknek nagyon örültek :-D) És ez még csak az induló első 10 termék volt. Biztosan állíthatom, hogy ez egy életen át tartó kihívás. Nincs olyan nap, hogy ne jutna eszembe egy újabb recept, de ma már tudok gyorsan szelektálni. 

Mi illetve ki inspirál, vezérel?

Ez egy összetett dolog.

 Egyik oldalról azt gondolom, hogy a krémkészítés egy kicsit művészet  A természet inspirál engem első sorban. De volt már olyan is, hogy meghallottam egy zenét, elkapott egy hangulat és jött az „ihlet”… majd megszületett egy piros gyümölcsös habkrém, enyhe marcipán illattal. Aki már próbálta a Phi termékeket, csak megerősített abban, hogy a kézzel elkészített krémeknek „lelkük van”. Egészen mások, mint a multik polcairól levett futószalagon készült krémek.  Odafigyelés van bennük, törődés van bennük és az sem elhanyagolható, hogy örömmel készítem. Legtöbbször azt is tudom, hogy kinek.  A lélekre szintúgy hatnak, mint a testre. A nyár, eső, napsütés, egy hűs szellő, az erdő csendje, a fák susogása, a hajnali madárcsicsergés, a méhek zümmögése, madarak éneke, a patak zubogása mind-mind benne vannak egy kicsit a tégelyben a csodás összetevők mellett.

Ez az egyik oldal, a dolgok már-már spirituális része. Ez szép, szerintem nagyon kell a mai rohanó világunkban, de sajnos nem elég!

Másfelől pedig: Ez egy komoly szakma, ami pontosságot, precizitást, szaktudást igényel. Kémiában is toppon kell lenni. Komoly számításokat kell végezni, mérni, számolni kell. Még így is, hogy minden termék parabén-mentes, SLS-mentes, nincs benne  szintetikus tartósítószer, illatanyag, illetve kőolajszármazék. Nagyon sokan azt gondolják, hogy natúrkozmetikumokat készíteni olyan, mint összedobni egy ebédet. Pedig nem. Ezt nem lehet elbohóckodni. Ez az alkotási folyamat száraz, de szükséges, rendkívül fontos része. Nagyon kell figyelni az arányokra, mert a természetes anyagokra is igaz, hogy ami kicsiben orvosság, az nem megfelelő mértékben árthat. Itt jönnek képbe az én mentoraim: Nagypapám a vegyész múltjával és Torma Viktória vegyészmérnök, természetgyógyász-fitoterapeuta, aki óriási szaktudásával támogat. Hálás vagyok, hogy Viki szárnyai alól repülhettem ki és a natúrkozmetikum-készítő akadémiáján csiszolhattam tudásomat tovább. 

Mit tanácsolsz azoknak, akik először próbálnak ki gyógynövényekből készült krémeket?

Akik csak most ismerkednek a natúrkozmetikumokkal, érdemes bőrpróbát végezniük, hogy kiderüljön, nem allergiások e a temék valamelyik komponensére. Először talán furcsa lehet a krémek illata. A szintetikus, intenzív illatú parfümökkel illatosított krémekhez szokott orrnak  biztosan. Viszont ha leszoktatjuk az orrunkat a mű illatokról, rövid időn belül az illatérzékelésnek egy új dimenziója nyílik meg előttünk. Egyszerűen jobb lesz a szaglásunk. Én „illatos”, finomítatlan olajokat, növényi kivonatokat használok a krémkészítéshez! Ezért a krémeknek van egy természetes, a növényre jellemző háttérillata, amit még a legcsodásabb természetes illóolajok sem fednek el teljesen. Az is természetes , hogy a finomítatlan, szűz és jelentősebb tápértékkel bíró olajok kevésbé stabilak, mint amelyek finomításon estek  át, vagy mint egy kőolajszármazék. A finomítatlan szűz olaj értékes alkotóelemei   3-6 hónap után veszíteni kezdenek magas minőségükből. Azaz a belőlük készült krémek eltarthatósága rövidebb. Többek között ezért is van az, hogy a Phi kozmetikum krémjei 3, de maximum fél év eltarthatóságot garantálnak.  Ennek örüljünk. Azt gondolom, egy krémnek nem szükséges 3 hónapnál tovább elállnia. Mint ahogy egy tápanyagokban gazdag élelmiszernek sem…A Phi termékek olyan kiszerelésben vásárolhatóak , melyek 3 hónap alatt kényelmesen elhasználhatóak.  Illetve még egy érdekesség, mely nagy különbség a sorozatgyártott multi kencék és a kézműves natúrkozmetikumok között:  Az alapanyagokat a természet adja, a természet pedig változékony természetű… ezért színük, illatuk, a szezonális különbségeknek, a termőtalaj minőségének és az alapanyag fajtájának megfelelően változhat.. Mindezek miatt, noha mindig ugyanazt a receptet követem, egy-egy Phi krém elkészítésénél, egy kicsit mindig egyedi, egy kicsit mindig speciális lesz a végeredmény.

Mi alapján döntötted el milyen termékeket forgalmazz?

Azt döntöttem csak el, hogy milyen termékekkel kezdjük meg a forgalmazást. Először a kezdeti szűk vásárlói köröm, ismerősök, barátok igényeihez igazodtam. Ősz volt, a hideg idő is meghatározó volt. Tápláló, testesebb, nagyobb védelmet nyújtó és regeneráló termékekre volt szükség.  De ez egy nyitott ajtó, hiszen folyamatosan folynak a termékfejlesztések. A környezeti hatások, az évszakok változásával az újabb vásárlói igények mentén folyamatosan jövünk ki újabb és újabb natúr-termékekkel.

Phi kozmetikumok a NapiBio.hu kínálatában >>>

Köszönet az interjúért Rácz Mariannának és Bánovics Marcsinak!