Dobd fel a lecsót - Csilis fokhagymás olaj készitése házilag

Kategória: Receptek Létrehozva: 2014-07-28

Olasz vendéglőkben jellemző, illetve a görögöknél is találkoztunk azzal a szokással, hogy ropogós friss kenyeret szolgálnak fel az étel érkezése előtt, amit különböző fűszerezésű olajakba tunkolhat az éhes vándor! Milyen egyszerű, és mégis nagyszerű étel.

Az endometriózis-om miatt egyébként is kerülnöm kell a hidrogenizált olajokat és a margarinokat magas ösztrogéntartalmuk miatt.

Sokan azt gondolják, a fogyókúrába nem illeszthető bele az olajok fogyasztása. Ez tévedés. Nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, sőt ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket, akkor hosszabb távon vitaminhiányhoz hasonló tünetek jelentkeznek. Az olívaolaj különösen magas vitamintartalma mellett egyéb a szervezetünkre hasznos hatása van: csökkenti a magas vérnyomást és a gyomorsavat, a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, vagy akár a koleszterin szintet.

Elkészítés:  

Nem érdemes ipari mennyiségben készíteni, mert felbontás után az olaj pár hónap leforgása alatt megavasodik, és mivel pikk-pakk össze lehet állítani a következő adagot, szerintem érdemes frissen. Mi nyáron rengeteg salátát eszünk, aminek fontos alapanyaga a jó minőségű olíva-olaj, és grillezésnél sem utolsó.

Fokhagymás chilis/ Rozmaringos

Végy két csatos üveget, és az olajat. (kinek mi a szimpatikus, én az olivát ajánlom)

Az egyik üvegbe rakj megpucolt fokhagymagerezdeket, chili-paprikákat, és pár darab színes borsot. A másikba friss rozmaringot. Természetesen lehet előre szárított fűszereket is használni. Fontos, hogy a rozmaringot a megmosás után alaposan szárítsd meg.  

Öntsd fel, tedd hűvös, sötét helyre. Várj egy hetet, míg az ízek összeérnek. Alkalmanként rázogasd össze és már eheted is. Van, aki a fűszereket az egy hét után kiszedi, de szerintem szép, amikor benne vannak. Nem utolsó sorban megkönnyíti a felismerést, ha egyforma üvegekbe tennéd.    

A fokhagymás chili-set tegnap teszteltem egy padlizsános paradicsomos tészta alá, de ezen túl a lecsóhoz is azt használom majd. Mennyei. 

Tipp: Ha találsz szép üvegeket, akkor ajándéknak sem utolsó. Te készíted el, praktikus, szemet-gyönyörködtető, egészséges és finom.  

Bánovics Marcsi

www.banovicsmarcsi.hu

 

Cimkék: recept