Házi vegeta készítése ízfokozók és színezékek nélkül

Kategória: Receptek Létrehozva: 2014-08-22

Tudatosan próbálunk táplálkozni, és főzni is. Ennek megfelelően odafigyelünk az alapanyagokra is, de tényleg mindenre? A leveskockában például összesen két százalék zöldségtartalom van, a többi pedig különböző adalékanyag, színezék, és persze a só. 

Tudatosan próbálunk táplálkozni, és főzni is. Ennek megfelelően odafigyelünk az alapanyagokra is, de tényleg mindenre? A leveskockában például összesen két százalék zöldségtartalom van, a többi pedig különböző adalékanyag, színezék, és persze a só. Egy kiló leveskocka árából körülbelül tíz kilógrammnyi ételízesítőt készíthetünk otthon, mindenféle színezék, ízfokozó, és hidrogénezett növényi zsír hozzáadása nélkül. Természetesen tartósítószer sem szükséges, mert a só, amit felhasználunk hozzá, önmagában is tartósít.

Bolti erőleves-kocka :

Összetevők: jódozott só, hidrogénezett növényi zsír (növényi olaj, stabilizátor: napraforgólecitin) ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-5-ribonukleotidok), élesztőkivonat, kukoricakeményítő, szárított zöldségek 2% , cukor, aromák (gluténtartalmú), színezék: szulfitos-ammóniás karamell, borskivonat, fűszerek (majoránna, koriander)

Bolti vegeta:

Összetevők: jódozott só (65,5%), szárított zöldségkeverék , cukor, burgonyakeményítő, ízfokozó (nátrium-glutamát), színezék (riboflavin).

Ugye, hogy sok a felesleges “sóder”? Ha egészségesre vágysz, vágj bele. Ebből az adagból kb. 3 kiló ételízesítőd lesz, azzal azért elvan az ember egy darabig. Mindenkép megéri a ráfordított időt.

Házi leveskocka hozzávalók:

1-1 kg sárga, és fehér-répa

1 karalábé

1 vöröshagyma

1 db zellergumó

1 csomag petrezselyemzöld

1 egész fokhagyma

3 szem paradicsom (héjától megfosztva-leforrázva)

2 db erős zöldpaprika

3-4 dl olíva olaj

Ízlés szerint só, bors (fehér, fekete, színes), koriander, majorána,

Házi vegeta elkészítése:

A megtisztított zöldségeket vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Aprítsuk fel vele a zöldségeket, majd minden kiló őrleményhez adjunk 20 dkg tengeri sót, és ezzel turmixoljuk össze újra. Tiszta üvegben tárolva máris egészséges házi ételízesítőt kapunk.

Amennyiben leveskockára vágyunk, lábosban kezdjük el a felaprított zöldségeket kis olíva olajjal és a fűszerekkel párolni. Pár perc alatt megfő, és nincs is vele már más dolgunk, mint, hogy jégkocka tartóba adagoljuk, majd a fagyasztóba tegyük.

Ha érdekel, hogy miket vittél az egyéb bolti ízesítőkkel eddig magadba, az alábbi bejegyzésben bővebben olvashatsz róla.

Bolti ételízesítő térkép bővebben:

http://www.moksha.hu/konyha/kell-e-cukor-riboflavin-es-natrium-glutamat-a-huslevesbe/

Cimkék: receptek