Házi készítésű joghurt kókuszkrémből élőflórával

Kategória: Receptek Létrehozva: 2015-07-14

Manapság egyre több fórumon olvashatjuk, hogy a kereskedelemben megvásárolható joghurtok nagy többsége nem olyan egészségesek ám, mint ahogy azt hirdetik róluk.

Házi készítésű joghurt kókuszkrémből élőflórával

Manapság egyre több fórumon olvashatjuk, hogy a kereskedelemben megvásárolható joghurtok nagy többsége nem olyan egészségesek ám, mint ahogy azt hirdetik róluk.

Szerencsére nagyon egyszerűen készíthető házilag egészséges, tápláló joghurt az alábbi természetes alapanyagokból.

• Adalék és töltőanyagoktól mentes 100% kókuszkivonatot tartalmazó kókuszkrém

• Prebiotikus jellegű, magas inulin tartalmú, vegyi és adalékanyag mentes, 100 % tisztaságú kókuszpálma cukor 

• Probiotikum, azaz élő baktériumflóra (Lactobacillus, Bifidobacterium legalább ez a kettő legyen benne)

• Amennyiben sűrűbb állagú joghurtot szeretnénk akkor szükség lesz természetes növényi pektinre is (100% citrus vagy almapektin).

A kókuszcukor azért fontos, mert prebiotikus jellegének és magas inulin tartalmának köszönhetően a szervezetünkre jótékony hatással lévő baktériumflórák szaporodásához megfelelő közeget biztosít.

A joghurt készítés módja nagyon egyszerű:

1 evőkanál kókuszcukrot összekeverünk 2 kapszula probiotikummal. A kapszulákból a port valahogy ki kell varázsolni. Legegyszerűbb, ha a kapszula tetejét ollóval megvágjuk, utána már könnyen kiszórható a por belőle.

A kókuszkrémet felrázzuk mielőtt kibontjuk, majd áttöltjük egy steril befőttesüvegbe és szintén steril kanállal belekeverjük a kókuszcukorral vegyített probiotikumot.

A befőttesüveget és a kanalat alapos elmosogatás után forrásban lévő vízbe tesszük 1-2 percre, így már steril lesz, a steril környezet fontos a baktériumflórák számára.

A joghurt készítés szempontjából fontos a viszonylag magas hőmérséklet is, a legtermészetesebb, ha a zárt üvegünket a kókuszkrémmel kitesszük napozni legalább 8 óra hosszára, tehát reggeltől estig legyen a tűző napon.

Néhány óra múlva jól látszik majd, hogy a kókuszkrém három részre válik, ez annak a jele, hogy a baktériumflórák jól érzik magukat. 
A napozás után a sűrűbb állag elérése érdekében hozzákeverhetjük a növényi pektint. 1 evőkanál pektint csomómentesen keverjünk el 1 dl majdnem forró vízben, majd keverjük össze a joghurttal. Ha nem sikerül csomómentesre összekeverni, akkor botmixerrel javíthatunk az állagon. Éjszakára tegyük hűtőbe, másnap reggel már fogyasztható a finom, egészséges, természetes házi készítésű joghurtunk.

Hozzávalók *:

1 doboz BANABAN bio kókuszkrém
1 evőkanál BANABAN bio kókuszcukor
2 kapszula probiotikum
1 evőkanál növényi pektin
1 dl ásványvíz

* Az összetevőkre kattintva webáruházunkban megrendelhetők a termékek.

Cimkék: receptek