Gesztenyeliszt

Kategória: Alapanyagok Létrehozva: 2015-04-23

A gesztenyeliszt nagyon kellemes, sűrű, illata finom és ami a legfontosabb, hogy lisztérzékenyek számára is használható, mert nincs benne glutén.

A kókuszliszthez hasonlóan a gesztenyeliszt sok folyadékot képes felvenni, és egyáltalán nem viselkedik búzaliszt módjára, így a búzaliszt egy-egy kiváltása nem lehetséges. Ne is a cserében gondolkozzanak, kezeljék egy teljesen más alapanyag, más recepteket keressenek és készítsenek belőle és azt illesszék mindennapi étrendjükbe.
Olaszorszában régen a szegények eledele volt, az erdőben gyűjtötték és a gabonalisztek helyett gesztenyéből készült liszttel elkészített ételeket szolgáltak fel. Ami először kényszer volt, mára érték lett. Felfedezték a gesztenyelisztben rejlő értékek és hamarosan napvilágot láttak, olyan írások amelyek a gesztenyeliszt jótékony hatásait méltatták.
A gesztenyeliszt nagyon kellemes, sűrű, illata finom és ami a legfontosabb, hogy lisztérzékenyek számára is használható, mert nincs benne glutén.
A gesztenyelisztet úgy készítik, hogy az egészben szárított, pörkölt gesztenyét megőrlik. Az így kapott lisztben viszonylag sok az aroma és az olaj, így az eredmény nem igazán emlékeztet a klasszikus gabonalisztekre, annál illatosabb, zsírosabb por lesz a gesztenyéből.
A gesztenyeliszt édes és sós ételekhez egyaránt felhasználható. Könnyebben süthetünk vele, ha nem teljes mértékben gesztenyeliszttel váltjuk ki a receptben szereplő lisztmennyiséget, csupán a felét cseréljük le gesztenyelisztre. Kísérletezéseink során biztosan megleljük azt az arányt, ami a sütemény állagára, ízére és a környezetünk ízlésének ideálisnak nevezhető.
A gesztenyelisztnek - a gesztenyével ellentétben - sokkal erősebbek az aromái. A gesztenyemasszánál megszokott lágy ízekkel szemben a gesztenyeliszt karakteresebb ízelemekkel rendelkezik. A gesztenyeliszttel nagyon jó kekszeket, kevert süteményeket, palacsintákat készíthetünk. A gesztenyeliszt ízéhez remekül passzolnak a dióban, a mandulában, a mézben, a csokoládéban, a mogyoróban és a  fenyőmagban rejlő aromák.
Gesztenyeliszttel süthetünk kelt tésztákat, használhatjuk omlós tésztákhoz, de akár a gnocchi tésztájához is adhatjuk. Az olaszok a gesztenyelisztet nem csak sütéshez, hanem különféle kásákhoz is használják.
Mivel a gesztenyelisztnek van zsírtartalma, így hamarabb meg is romolhat, avasodhat, épp ezért nem célszerű nagyobb mennyiségű gesztenyelisztet vásárolni, csupán annyit, aminek a felhasználását a közeljövőben tervezzük. Ha mégis hosszabb ideig kényszerülünk tárolni, akkor érdemes hűtőbe tenni, vagy akár lefagyasztani.
A gesztenyelisztben sok az esszenciális aminosav, rosttartalma megegyezik a búzalisztével, viszont vitaminban igen gazdag. Megtalálható benne néhány B-vitamin, valamint némi vas, kálium, foszfor és folsav is.

Gesztenyeliszt ára, vásárlása >>>

Hasonló ebben a kategóriában

Kapcsolódó bejegyzések