A Csúzi Családi Pincészet

Kategória: Bemutatjuk Létrehozva: 2014-03-17

Bemutatkozik a Csúzi Családi Pincészet, akik almatermékeikkel mára a Magyar Kézműves Remek díjazottjai.

A Csúzi Családi Pincészet finom borokkal, és családias vendéglátással fogadja vendégeit, az egyébként Európában is egyedülálló 964 pincével rendelkező pincefaluban, Monoron. Saját készítésű, falusias ételeikkel várják a finom borok kedvelőit, akik a saját Olasz rizling, Szürkebarát, Kékfrankos, Kékfrankos rozé, Portugieser és kései szüretelésű Olasz rizling nedűibe, és a család méltán híres vendégszeretetébe kóstolhatnak bele, de 2013 óta a mennyei almalekvárjaikat és almasajtjaikat is megismerhetik. Ahogy vendégeik szokták mondani:

"Ide az emberek vendégként érkeznek, de barátként távoznak!"  

Ezt a mentalitást, a velük készült interjú alatt is mindvégig éreztem. A családi pincészet egyik tagjával, Csúzi Szabolccsal beszélgettem, aki elmesélte, hogyan lett a kezdetben szőlészettel foglalkozó, jelenleg három generációs vállalkozás, mára a Magyar Kézműves Remek díjazottja, és sokak kedvence.

Mit kell tudni rólatok? Hogy indult a vállalkozás 

Valójában sok generációra nyúlik vissza, a családunkban a gazdálkodás, de azt a volument, amellyel már az árutermelést is megvalósítottuk, a szüleim kezdték el, közel 30 évvel ezelőtt. Először a szőlőterület mérete kezdett növekedni, majd 13 évvel ezelőtt eltelepítésre kerültek azok az almafák (1 000 db), amelyek gyümölcseiből ma készülnek az almatermékeink. Szüleim még csak a sokgenerációs tapasztalatokra alapozták a tudásukat, de én már környezetgazdálkodási agrár-, ill. szakmérnökként végeztem Gödöllőn. Kezdetben többfelé dolgoztam, majd egyre inkább éreztem, valahogy tovább kell vinni a családi gazdálkodást, de még akkor nem tudtam hogyan. Feleségemmel négy gyermekünk van, két fiú és két lány, és mindeközben építkeztünk is, így nem volt könnyű időszak egyikünknek sem. Nagy vonalakban már sejtettem, hogy milyen irányban szeretnék kitörni, de hiszem, hogy az isteni gondviselés volt az, alapján a döntést meghoztuk. Felmerült a gondolat, hogy almalevet készítsünk, de sem a megfelelő ültetvény méret, sem a technológia nem állt rendelkezésre, viszont azon a Google találati oldalon, ahol ennek néztem utána a harmadik sorban megtaláltam az almalekvárt, az ötödikben pedig az almasajtot! Azonnal éreztem, ez az a vonal, ahol el kell indulnunk.   

Jelenleg hét egészséges, és igen fantáziadús lekvárotok van. Hogyan alakult ki a mostanra megálmodott ízvilág?

Anikóval, a feleségemmel találgattuk az ízeket, a recepteket. Először három ízt gondoltunk ki: natúr, fahéjas-szegfűszeges és a mézes-gyömbéres. Anikó dédelgetett álma volt a levendulás íz, így hamar megszületett ez is. Aztán egyik barátunk megkért, hogy készítsünk a natúrból nyírfacukorral is, mert ők cukrot nem fogyasztanak, viszont nagyon ízlenek a lekvárjaink nekik. A xilites változatra rengeteg érdeklődés érkezett, ezért egy idő után a mézes-gyömbérest kivéve, mindegyik ízben elkészítettük ezt a verziót is.   

Az ízesítésen kívül, mi a receptek különlegessége?

A lehetőségekhez mérten igyekeztünk kiszűrni, minden általunk befolyásolható tényezőt, így közel 8 évvel ezelőtt Anikó elkezdett mindent tartósítószer nélkül eltenni. Kb. 10 éve csak tisztított vizet használunk, és olyan recepteket kerestünk, amely inkább dunsztol, mint mérgez. Biztosan károsodik a vitamintartalom egy része a hőkezelés alatt, de legalább úgy viszünk be nyomelemeket, rostot és egyéb hasznos anyagokat, hogy mellette nem szemeteljük tele a testünket.

 

A lekvárok már kaphatóak egy igen ötletes, exlusive díszdobozos válogatásban is. 

Egyik barátunk hívta fel a figyelmünket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által jegyzett, Magyar Kézműves Remek című pályázatra. Fontos szempont volt, hogy a terméknek legyen turisztikai értéke is. Anikó végtelen állhatatos munkával megtervezett egy olyan exkluzív díszdobozos válogatást, melyben a négy alaplekvárunk található 40 ml-es üvegekben. A doboz elején, minden lekvár előtt van egy pinceajtó formájú kivágás, melynek köszönhetően, a díszdoboz jelképesen felidézi a Monori Pincefaluban található történelmi pincesorok egy részét, és a kikukucskáló lekvárok, mint kvaterkázó pincegazdák jelennek meg a szemünk előtt. A doboz hátulján pedig található egy háromnyelvű (angol, német, magyar) leírás a Monori Pincefaluról és a mi pincénkről, sőt mellékelve van egy kis térkép is, ami jelzi Monor, a fővároshoz és a reptérhez való közelségét. Büszkeséggel tölt el, hogy nem egész fél éves múlttal, gyakorlatilag első lekvárosként, az országban, a 132 pályamű közül benne voltunk abban a 39-ben, akik nyertek.

Alapjában is előnyben részesítitek az egészséges táplálkozást, a vegyszermentességet?

Már csak a gyerekeink miatt is. Mindegyik küszködik az ekcémával, amelyre a bőrgyógyász szerint a legjobb gyógyír a falusias környezet és a vegyszermentes táplálkozás. Szeretnénk természetszerető nevelést adni nekik, így amikor csak lehetséges együtt megyünk a birtokokra és játékos formában, de igyekszünk őket is bevonni a munkákba. Próbáljuk megtartani a minőségi élelem – bőséges és tiszta innivaló – elegendő alvás – megfelelő mozgás – fizikai munka és szellemi terhelés ötösét, mint alapszabályt, ami természetesen nem mindig sikerül, de törekszünk rá. Hisszük, hogy a lelki – mentális – fizikai síkunk szorosan összekapcsolódik, így az egyikük sérülése hatással van a másik kettőre is, ezért a fenti felsoroláson túl nagyon fontos, hogy meglegyen a lelki békességünk is mind egyéni, mind családi szinten.

A kezdeti sikerek után, terveztek esetleg új termékeket bevezetni?

Már előkészítés alatt ál a mézes almaecetünk és a fahéjas almazselénk is. Még a termékfejlesztés szakasza van, de tél végére már mind a kettőből szeretnék kereskedelmi mennyiséggel rendelkezni.

Kinek ajánljátok a termékeiteket?

Jelenleg 5 településre szállítunk közétkeztetésbe almalekvárt, ahonnan eddig mindig pozitív visszajelzés érkezett, legyen az felnőtt, vagy gyerek. Mindenkinek ajánljuk, akik szeretik a finomat, kedvelik a kézműves termékeket és közben olyan élelmet szeretnének fogyasztani, amelyben a természetes anyagokon kívül a készítő szíve és lelke benne van.   

Mostantól a NapiBio-n keresztül is megvásárolhatják a fent említett termékeket, amivel reméljük mi is hozzájárulunk, hogy még több ember kóstolhassa meg, a Csúzi család sok szeretettel készült nem mindennapi finomságait.   

Csúzi Családi Pincészet

www.csuzipince.hu

www.facebook.com/csuzicsaladi.pinceszet