Miért is jó a zabkása?

Nos, egy biztos, a fogyókúrázók számára nyilván nem ismeretlen, mikor a kalóriaszámlálás rémálma szóba kerül. Van azonban egy igazán jó hírünk! A zabkása az alacsony kalóriájú ételek közé tartozik, 1 adagban kb. 130-140 kalória van, ami még a legkeményebb diétákat tartók számára is tökéletes mennyiség. De nem csak az energiatartalma miatt ajánljuk. Rengeteg rostot és fehérjét tartalmaz, amik segítik az egészséges bélműködést, miközben csökkentik a koleszterinszintet. Ráadásul glutén- és laktózmentesen is elkészíthető.

Hogyan történik a zabkása elkészítése?

A zabkása alapját egészen egyszerű elkészíteni, még a legfeszesebb reggeli rutinba is könnyedén beleilleszthető. Többféleképpen is el lehet készíteni: tejjel, növényi itallal és vízzel.

Vízzel: 1 személyre 3-4 dkg zabpehely jut, amit annyi vízzel kell felönteni, hogy az egészen ellepje az adagot. 5 percig kell főzni, majd levenni a tűzhelyről és állni hagyni 10 percig.

Tejjel: Az adag itt is ugyanaz, 4 dkg zabpelyhet kell felönteni 2 dl tejjel, felforralni, majd 10-15 percig kavargatni közepes lángon.

Növényi itallal: hasonlóan, mint tejjel.

A lehetőségek száma innentől végtelen

Ahány ember, a receptet annyiféleképpen lehet innentől folytatni. Ha a legegyszerűbb receptet szeretnénk követni, akkor elegendő némi vaníliát vagy vaníliás cukrot és fahéjat adni a recepthez.

Néhány ötlet:

Az édesebb szájúaknak: A csokoládé szerelmeseinek van egy nagyon jó hírünk! A zabkásához tökéletesen illik a csokoládé és a kakaó is! Ha egy fogyókúrabarát változatot szeretnénk készíteni, legjobb, ha holland kakaót és barna cukrot vagy édesítőszert használunk!

Tavaszra: Mikor végre mindenki számára elérhető áron kezdik árulni a piacokon és boltokban a gyümölcsöket, érdemes beszerezni kedvenceinket. A zabkása tökéletesen illik bármelyik gyümölcshöz vagy akár többféléhez is.

A gyomor finom tisztítója: Ha igazán rá akarunk segíteni a bélmozgásunk beindítására, akkor legjobb döntés a többi ízesítő mellé szórni néhány aszalt szilvát. Régi recept ez, már nagyanyáink is ezt használták.

Télre: Egy tökéletes recept az adventi időszakra és környékére a méz, alma, szeletelt mandula, gyömbér, kardamom és tőzegáfonya keveréke.

Amerikai stílusban

Létezik egy recept, amely a tengerentúlon kezdett terjedni, de hamar elérte Európát és kis hazánkat is. Ezt a receptet azoknak ajánljuk, akik maguk szeretnék elkészíteni zabkásájukat, de nincs reggel arra idejük, hogy megfőzzék azt.

A recept itt is egészen egyszerű: este lefekvés előtt áztassuk be kétszeres mennyiségű vízbe vagy tejbe a zabkását, lehetőleg már abba a tárolóedénybe, amiben vinni szeretnénk másnap. Majd adjuk egyszerűen hozzá a zabkása ízvilágát színesítő többi alapanyagot. Ennyi a recept, másnapra a hűtőben ugyanazt a hatást érhetjük el, mintha 10-15 percet álltunk volna a tűzhely előtt.

A még idő takarékosabb megoldás, mely házhoz jön

Ha nem akarsz számolgatni, legegyszerűbb az, ha megveszed magadnak a már félig előre elkészített zabkását. A Cerbona és a Cornexi is ízletes zabkásákat kínál vásárlóinak. Ezek a zabkásák 65 dkg-os kiszerelésben elérhetőek, elkészítésük után pedig akár csak a házi, ezek is szabadon kiegészíthetőek bármivel.